TAWARAN KHAS MINERAL | INFO M-TRADE | TAWARAN KHAS STEVIA | INFO PRODUK | PROGRAM M-TRADE | HUBUNGI
s

Info ProdukGULA PASIR STEVIA KASIH RAUDAH

Daun Stevia sebenarnya telah digunakan oleh kaum Red Indian Guarani di Paraguay sejak 1500 tahun yang lalu lagi, namun kajian meluas terhadap Stevia hanya mula dilakukan pada awal kurun ke-19.

Pengkaji dan penyelidik Brazil menyedari bahawa sehelai daun Stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan secawan teh herba yang kelat. Biar betul? Memang manis Stevia ni.

Pokok Stevia sudah digunakan oleh puak Quarani sejak 1500 tahun yang lalu di Amerika Latin sebagai ubat tradisional dan juga sebagai pemanis makanan.

Kini, pokok Stevia telah tersebar luas ke negara-negara lain hingga ke negara Malaysia selepas satu artikel jurnal mengenai pokok ini diterbitkan pada tahun 1955.

APA ITU STEVIA?
Stevia adalah pemanis semulajadi daripada tumbuh-tumbuhan dan berasal daripada keluarga bunga matahari ataupun nama saintifiknya Astereacea.

Stevia yang digunakan sebagai pemanis gula semulajadi adalah Stevia daripada species Stevia Rebaudiana.

Stevia yang diluluskan dalam Akta makanan untuk dijadikan sebagai pemanis dan pengganti gula pasir adalah ekstrak Stevia.

APA ITU EKSTRAK STEVIA?
Ekstrak Stevia adalah komponen yang telah diasingkan daripada daun stevia yang akan digunakan sebagai bahan pemanis.

Bahan yang bertanggungjawab memberikan kemanisan pada daun Stevia adalah Steviol Glycoside yang mengandungi Stevioside dan Rebaudioside.

Kemanisan ekstrak Stevia ini adalah 200 hingga 300 kali lebih manis daripada gula tebu dan walaupun ia lebih manis daripada gula pasir, tetapi Stevia tidak mengandungi kalori (zero calorie).

Stevia juga tidak mengandungi karbohidrat, tiada lemak dan tiada kolesterol.

Ekstrak Stevia (Stevia Extract) telah meluas digunakan di seluruh dunia selepas diluluskan oleh FDA.

Di Malaysia, Ekstrak Stevia tidak memerlukan kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kerana ia bukannya ubat atau supplemen, tetapi Stevia adalah sejenis bahan pemanis yang terletak di bawah Akta Makanan.

Disebabkan Stevia selamat digunakan dan tahan suhu tinggi, telah ramai pengguna Malaysia yang menggunakan pemanis semulajadi ini menggantikan gula pasir dalam pemakanan harian mereka.

Selain Ekstrak Stevia berfungsi sebagai pemanis makanan dan minuman, ia juga mempunyai banyak khasiat dari segi perubatan seperti mengawal berat badan, mengelak dan mengawal Kencing Manis (Diabetes) dan juga mampu mengawal tekanan darah dalam badan.

Berikut adalah faedah kesihatan menggunakan Gula Stevia:

1. Rendah kalori
Mengandungi kompaun glycoside yang juga terdiri daripada stevioside, steviolbioside, rebaudioside A-E dan juga dulcoside.

2. Mengurangkan glukosa dan kaborhidrat
Stevioside adalah glycoside non-kaborhidrat yang boleh mengurangkan glukosa dan kaborhidrat lain yang dimiliki. Reboudioside A yang terkandung dalam daun stevia 300 kali ganda lebih manis berbanding gula biasa dan ianya kimia yang bukan terproses. Ia juga tahan suhu tinggi dan bukan melalui proses penapaian.

3. Mengandungi sterols dan antioksidan
Pokok stevia mengandungi sterols dan kompoun antioksidan seperti triterpenes, flavonoid dan tannins.
Kandungan flavonoid polyhenolic antioksidan phyto-chemicals dalam daun pokok ini ialah seperti kaemferol, isoquercitrin, isosteviol, quercetin, chlorogenic asid dan caffeic acid.
Kaemferol dikatakan boleh mengurangkan masalah radang pangkreas pada pesakit.

4. Baik untuk salur darah
Sebahagian ekstrak glycoside pada pokok stevia dapat meluaskan atau mengembangkan saluran darah, meningkatkan sodium dan air kencing yang sihat, juga dapat menurunkan tekanan darah.

5. Menurunkan tahap gula
Chlorgenic acid dapat membantu menurunkan tahap gula dalam darah.

6. Mengawal bakteria
Pemanis non-kaborhidrat pokok stevia tidak menggalakkan pembiakan bakteria pada mulut manusia malah pemanis dalam pokok stevia mampu menjejaskan pertumbuhan bakteria yang mengakibatkan kerosakan gigi.

7. Mengandungi vitamin dan mineral
Pokok stevia juga mengandungi beberapa vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh badan.

APA KEUNIKAN , KELEBIHAN DAN KEGUNAAN GULA STEVIA?
Kenapa sekarang ini, ramai orang bertukar kepada pemanis semulajadi Stevia? Sebabnya, banyak kelebihan, manfaat dan kegunaan gula Stevia ini. Keunikan gula Stevia itu sendiri membuatkan ia jauh lebih baik berbanding gula pasir yang diperbuat daripada tebu.

Konsep gula Stevia ini adalah lebih manis, lebih sihat. Kalau sebelum ini, kita selalu mengatakan Pahit itu Ubat dan Manis itu Penyakit. Tetapi dengan pemanis Stevia, Manis itu adalah Menyihatkan. Kenapa? Apa kelebihan Stevia?

1. Stevia adalah pemanis semulajadi yang tidak mengandungi kalori dan ekstraknya dikatakan 300 450 kali lebih manis dari gula biasa.
2. Non-fermentative iaitu bahan aktif yang stabil dan tidak akan basi
3. Non-toxic, Non-mutagenic, Non-teratogenic, Non-carcinogenic (tiada kesan bahaya)- terbukti secara kajian saintifik, ia selamat digunakan pada peringkat usia.
4. Anti-hyperglycaemic boleh menurunkan dan mengimbangi paras gula dalam darah. Sesuai untuk pesakit kencing manis dan hypoglycaemia.
5. Anti-hypertensive boleh menurunkan tekanan darah
6. Anti-inflammatory mengurangkan kesan radang
7. Anti-tumor- kesan anti-oksidan boleh.mengurangkan risiko kanser
8. Anti-diarrheal merawat cirit-birit
9. Diuretic Mengawal kandungan air dalam badan
10. Immunomodulatary effect meningkatkan sistem imun kepada kuman

REBUTLAH PELUANG TAWARAN KHAS STEVIA SEKARANG!
Hanya untuk waktu terhad sahaja.

Dengan setiap pembelian Gula Pasir Stevia Kasih Raudah secara automatik anda telah menyumbang kepada Program Khas M-Trade (MT-SS) dan berpeluang untuk mendapat:-
~Imbuhan kasih sayang berupa wang tunai RM5000.00
~Bantuan Niaga (RM10k) mengikut terma & syarat.

Dengan syarat, sekiranya program berjaya dilaksanakan.
 
MAKLUMAT PERHUBUNGAN

PERTUBUHAN USAHAWAN M-TRADE MALAYSIA
Alamat: Pos 154, Kg Parit Besar, Bagan, 83000 Batu Pahat, Johor.
Email : mtrademalaysia.org@gmail.com
Pengerusi : 011-2384 2372
Setiausaha : 017-728 4821
Bendahari : 014-322 2101


 
 
Pertubuhan Usahawan M-Trade Malaysia 2019